#89: Sfaturi si trucuri utile de Craciun

Esti la curent cu tendintele fiecarui sezon, cu culorile cele mai la moda, esti trendy si pe val si iti place sa fii conectata la realitatea mondena? Eu nu-s, dar cand vine Craciunul, parca vine si acceleratul (InterCity-ul) peste mine si ma dau peste cap in cautarea perfectiunii. Care incepe, intotdeauna, cu un brad impecabil.
Brad 2021 - Tendinte

Veselie, indrazneala, amuzament, copilarie, fericire - iata cum poate fi descris acest tip de brad! Il vei impodobi cu toate globurile pe care le indragesti, fara tematica, fara restrictii si fara reguli. Este considerata varianta cea mai potrivita pentru familiile cu copii mici, in care acestia abia asteapta sa agate si ei cateva podoabe in pom, fara ca tu sa strangi din dinti si sa observi cu amaraciune ca nu sunt asezate simetric.

Rosul e culoarea Craciunului! Avand in vedere timpurile pe care le traim, probabil ca ai gasi calm si alinare intr-un brad de Craciun decorat respectand schema traditionala: globuri rosii, beteala argintie. Rosul este o nuanta puternica, ce sugereaza energie si vitalitate si se asorteaza de minune cu “cetina tot verde” a bradutului.

Pasteluri de gheata. Daca ai copii ceva mai mari, iar “sarcina” impodobirii bradului e doar a ta si te bucuri de ea cu pasiune, poti aborda o idee romantica si delicata, cu sclipiri de gheata si nuante pastelate fine. Rezultatul? Un aspect captivant, care te calmeaza si care poate fi completat cu o instalatie cu lumina calda.
Daca ai primit newsletter-ul MiculRinoccer de la un prieten si ti-a placut, te poti abona aici.
Care sunt culorile anului 2021?
In materie de brazi de Craciun, designerii testeaza anul acesta combinatiile de nuante neutre si calde, cu tonuri de albastru si argintiu pentru un plus de profunzime.
Daca te incanta aspectul traditional, rosul festiv, verdele, snururile aurii creaza un contrast grozav cu verdele proaspat al frunzelor si se asorteaza de minune cu fructele uscate, un nou trend care cucereste din ce in ce mai multi adepti.
Daca, din contra, vrei ceva modern, care sa sparga tiparele, varianta propusa de decoratori este combinatia in care turcoazul si rozul neon fac, probabil pentru prima data de la perioada disco incoace, casa buna.
Cum faci sa te bucuri mai mult de brad?
Daca esti la fel de entuziasta ca mine apropo de Craciun, si daca ai mai si investit o multime de timp si de planuri in decorarea bradului, cu siguranta vrei sa te bucuri cat mai mult de aspectul acestuia si de mirosul proaspat de cetina, combinat cu aroma de scortisoara si portocala a vinului fiert si cu… hai ca iar m-a luat valul!
Deci, daca vrei sa prelungesti viata bradului de Craciun, iata ce ai de facut:
Alege un brad viguros si greu. Cu cat e mai greu, cu atat a retinut mai multa apa si va ramane proaspat mai mult timp.
Asigura-te ca tulpina este taiata drept, sau indreapt-o tu. Avand in vedere ca brazii din magazine sunt taiati, deja, de ceva vreme, mai taie tu, acasa, 2 cm din trunchi si pune-l imediat in apa. Dureaza cam 45 minute dupa taiere ca bradul sa elibereze rasina care sa ii sigileze “rana” si sa impermeabilizeze zona, deci e important sa nu sari aceasta etapa, altfel degeaba il pui in apa mai tarziu.
Tine bradul in apa. Imediat dupa improspatarea taieturii de la baza trunchiului, pune bradul in apa. Intr-un vas cu multa apa! Este momentul in care e capabil sa absoarba cea mai mare cantitate.
Alege un trunchi cu grosimea potrivita pentru suportul de brad, ca sa nu fie nevoie sa cioplesti scoarta. La acest nivel se pierde cea mai mare cantitate de apa.
Tine bradul la racoare. Cu cat e mai racoare in living, cu atat bradul va rezista mai bine. Sub nici o forma nu il amplasa langa calorifer!
Decoreaza-l cu instalatie LED. Genereaza foarte putina caldura si nu accelereaza procesul de uscare.
Alege un suport cu rezervor de apa si verifica, zilnic, cantitatea de apa. Cel putin 4 cm din trunchi ar trebui sa fie in apa, permanent.

Sigur-sigur o cunoasteti pe Lama Lama si sunt absolut convinsa ca va doriti sa aflati ce aventuri mai traieste ea in preajma Craciunului!
Asemeni copilului tau, Lama Lama asteapta cu nerabdare sosirea Mosului si participa la cele mai frumoase pregatiri pentru marea sarbatoare: colinde si cantece, cumparartul si decorarea bradului si asa mai departe. Dar cel mai pretios dar de Craciun abia urmeaza sa fie descoperit!

24 Povesti in Asteptarea Craciunului
Iti spun sincer ca am vrut sa recomand cartea asta la sfarsit de noiembrie, ca bonus pentru calendarul de Advent, dar m-am razgandit, dintr-un motiv foarte simplu: nu ai cum sa ii citesti copilului o singura poveste pe zi!
Marturisesc ca noi am inceput cartea intr-o dimineata si cu greu am amanat terminarea ei pentru dimineata urmatoare. Ne-a placut mult, si mie si copiilor (da, uneori le mai citesc eu, chiar daca sunt mari si amandoua citesc singure fara probleme), asa ca am zis sa o “dam mai departe” si sa iti spun si tie despre ea.

Cum ar fi ca familia ta, cu 10 membri, sa descopere ca este mostenitoarea unui castel in Scotia? Nu iti poti imagina? Ei bine, creatorii acestei animatii au reusit! Desi nu este neaparat despre Craciun, este despre familie, iar publicul gaseste cu siguranta suficiente motive sa rada in hohote, chiar daca ele pot diferi putin, in functie de varsta.

Encanto este povestea lui MIrabel, o fiica speciala care se straduieste sa isi gaseasca propriul loc in familia din care face parte. Toti ceilalti copii au abilitati speciale, magice, cu exceptia lui Mirabel, care pare sa nu se deosebeasca cu nimic de oamenii obisnuiti si plicticosi.
Numai ca Mirabel nu e deloc plictisitoare, astfel ca ea va continua sa isi caute darul care o face si pe ea deosebita. Spoiler alert: sigur ca il va gasi, este o animatie Disney!

O reteta de sezon, proaspata, usor de preparat, aromata si gustoasa si iubita de catre copii? Da! E nevoie sa spun mai multe? Nu cred. Cu tot cu pregatirea sucului, prepararea dureaza undeva la 5 minute, iar mancatul, cu mult mai putin!

De actualitate
Doar 12% dintre romani au obiceiul de a verifica datele citite pe internet. In ceea ce priveste educatia media, Romania se afla pe penultimul loc, mai jos decat noi aflandu-se Lituania, cu 11%. Media europeana este de 23%, Olanda se afla pe primul loc, cu 45%.
O analiza interesanta despre cum consumerismul inca pune stapanire pe noi, mai ales in preajma Craciunului, cand cheltuim mult si inutil. In timp ce o parte a populatiei stramba din nas la cadouri inutile sau care nu le sunt pe plac, cea mai mare parte nu isi permite nici macar o ciocolata. De ce ai ajunge sa cumperi cadouri cu cardul de credit? O intrebare pertinenta, as zice.

Poate te intereseaza
Un neuroimplant poate transforma gandurile in text. O inovatie aproape inspaimantatoare, as zice.
Ce se intampla cand bebelusul respira pentru prima data? O multime de chestii!
Cand vorbim despre imunitate, nu ne prea gandim la creier, dar s-a demonstrat ca creierul are o memorie speciala a infectiilor anterioare.
Te-ai intrebat pana acum de ce nu ne putem teleporta? Exista si un raspuns stiintific pentru asta.
Vaccinurile au fost folosite, in medicina, cu mult inainte sa ne lamurim cum functioneaza ele. O scurta poveste umoristica pe care stiu ca o vei aprecia.
Exista o multime de oxigen pe Luna. Pe care dintre ele? Pamantul mai are o luna. Sau…o fi luna Lunii?
Un implant care sa iti stocheze datele personale, cu care sa platesti la magazin sau cu care sa deschizi usi? Unii oameni il au si povestesc cum e viata cand faci o asemenea alegere.
S-a lamurit treaba: nu exista nici o legatura intre jucatul de jocuri violente si violenta din viata reala.
Me gandim la Queen si la Led Zeppelin ca la niste monstri sacri ai muzicii, dar specialistii spun ca au avut si ei albume proaste. Descopera cele mai proaste 15 albume muzicale de la trupe clasice.
„Adunaserăm niște bani și aveam două opțiuni: să ne luăm o casă sau să plecăm să vedem lumea. Am plecat”. O poveste fascinanta, aici.
Migratia copacilor - un fenomen care confirma magia naturii.
Cum ar fi aratat Pamantul fara oameni? Probabil ca mult ma bine. Ce s-ar intampla cu cainii daca oamenii ar disparea? Afli aici.